Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Круглий стіл «Молодь – майбутнє митної служби на шляху європейської інтеграції»

11 квітня 2024 року Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, долучився до роботи Круглого столу «Молодь – майбутнє митної служби на шляху європейської інтеграції», учасниками якого стали заступник голови Державної митної служби України Владислав СУВОРОВ, директори департаментів Державної митної служби України Володимир КАСЬЯН, Сергій ДЕМЧЕНКО, Андрій АРТЕМЕНКО, Денис РАЙКОВ, Тетяна КРАСНОЛУЦЬКА, начальники регіональних митниць, академічна спільнота та студенти закладів вищої освіти з Хмельницького, Івано-Франківська, Вінниці та Тернополя.
Від нашого університету участь у роботі круглого столу взяли ректор університету Олег Миколайович ОМЕЛЬЧУК, перша проректорка  Ірина Броніславівна КОВТУН, деканеса факультету управління та економіки Тетяна Василівна ТЕРЕЩЕНКО, а також здобувачі вищої освіти магістратури за спеціальностями 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок, 073 Менеджмент.
Основною метою роботи круглого столу була популяризація служби в митних органах, ознайомлення студентської молоді зі стратегією управління персоналом у Державній митній службі України, практичними аспектами реалізації державної митної політики. Особливий інтерес викликали актуальні питання упровадження європейських правил транзиту товарів в Україні, особливості митного контролю та митного оформлення товарів в умовах воєнного стану, боротьби з контрабандою, здійснення спеціалізованої підготовки як елементу ефективної роботи митниці, роль митниці в забезпеченні реалізації державної митної політики, специфіка роботи енергетичної митниці.
Поряд з цим, відбувся конструктивний діалог між представниками митних органів та закладів вищої освіти щодо пріоритетів та викликів співробітництва, при цьому обговорювались особливості підготовки фахівців за освітніми програмами митного спрямування. У ході такого обговорення Тетяною Василівною ТЕРЕЩЕНКО було презентовано проект освітньо-професійної програми  «Митна та податкова справа» для підготовки здобувачів вищої освіти за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти за спеціальністю 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок та запрошено учасників круглого столу до її обговорення та розробки пропозицій щодо удосконалення.
Представниками Державної митної служби України було висловлено особливу зацікавленість у поглибленні подальшої співпраці із закладами вищої освіти у сфері підготовки сучасної генерації професіоналів у сфері митної справи з урахуванням пріоритетів європейської інтеграції України. Усі учасники підтвердили готовність до ведення конструктивного діалогу.