Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Суспільно-наукова платформа «Хрещення. Становлення. Перемога» приурочена до Дня Української Державності.

27 липня 2022 року у стінах Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, за ініціативи Хмельницької обласної ради, було проведено суспільно-наукову платформу «Хрещення. Становлення. Перемога» приурочену до Дня Української Державності. 
Модератором заходу виступив Олександр Буханевич, завідувач кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений юрист України. 
Метою заходу стало обговорення важливих проблем становлення та розвитку української державності, аналізу загроз, які стоять сьогодні перед нашим народом та державою, визначення перспектив побудови вільного громадянського суспільства, заснованого на принципах демократії, свободи та рівності. Робота суспільно-наукової платформи проходила у формі трьох панельних дискусій. 
Перша дискусійна панель була присвячена історичним аспектам української державності. Спікерами виступили: 
Олександр Скрипнюк, український правознавець, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрНУ, заслужений юрист України, директор Інституту держави і права ім. В.Корецького НАН України. 
Сергій Крамар, український правник, кандидат юридичних наук, суддя Господарського суду Хмельницької області.
Сергій Єсюнін, український історик, краєзнавець, музеєзнавець, журналіст, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею.
Володимир Гончарук, перший заступник голови Хмельницької обласної ради.
У рамках другої панелі обговорювались проблеми співпраці та розвитку партнерства обласних рад. Спікерами були: 
Віолета Лабазюк, голова Хмельницької обласної ради.
Павло Унгурян, координатор Руху молитовних сніданків України.
Григорій Недопад, голова Волинської обласної ради.
Михайло Головко, голова Тернопільської обласної ради.
Олексій Бойко, голова Чернівецької обласної ради.
Третя дискусійна панель, стала платформою для обговорення державотворчих процесів, що відбуваються в нашій країні, зокрема на місцевому рівні, визначенню євроінтеграційних перспектив розвитку нашої держави, ролі молодого покоління у розбудові Української держави. Учасниками третьої панелі були: 
Анатолій Ткачук, український політик, громадський діяч, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства. 
Валентин Соколюк, заступник голови Хмельницької обласної ради.
Олександр Луцький, генерал-майор, кандидат педагогічних наук, доцент, ректор Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.
Андрій Матвіїшен, полковник, командир 8-го окремого полку спеціального призначення.
Іван Когут, аспірант Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова.
За підсумками проведення суспільно-наукової платформи «Хрещення. Становлення. Перемога» було підготовлено Резолюцію, якою було ухвалено рішення щодо необхідності звернення до Кабінету Міністрів України задля пришвидшення імплементації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад державної регіональної політики та політики відновлення регіонів і територій», а також ініціювання комплексного удосконалення державної регіональної політики шляхом внесення змін до Державної стратегії регіонального розвитку та врахування викликів, які постали перед громадами та регіонами у зв’язку з військовою агресією російської федерації. Волинській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій обласним радам рекомендовано прийняти рішення про оновлення Стратегій регіонального розвитку областей та плану заходів з їх реалізації.