Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Бінарна лекція з Вищої та прикладної математики на тему: «Прикладний характер математичного інструментарію еластичності попиту і пропозиції в ринковому ціноутворенні»

Фінанси – це, в першу чергу, інструмент розподілу та перерозподілу ВВП і національного доходу з метою формування бюджету, який, у свою чергу, є фінансовою передумовою створення нового ВВП і національного доходу. Ця безперервна економічна взаємообумовленість формується п’ятьма ринковими силами – попитом, пропозицією, товаром, ціною і конкуренцією. Ключову роль у національній, реґіональній та місцевій товарно-ціновій політиці відіграє еластичність попиту і пропозиції. Розуміння важливості цього явища і його правильне практичне застосування характеризує високий професіоналізм фінансових органів публічного управління на усіх рівнях і ґарантує пролонґацію позитивної динаміки обсягів реґіонального й національного виробництва та формування ефективного Державного бюджету і дієвих місцевих бюджетів. 
Варто усвідомити, що практичне застосування еластичності попиту і пропозиції вимагає активного використання математичного інструментарію для аналізу даних і проведення необхідних розрахунків доцільності прийняття певного цінового рішення по тому чи іншому товару.
Саме тому, освітній процес Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова для студентів спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування передбачає проведення лекційних і семінарських занять із практичним акцентом застосування математичного інструментарію для вивчення на ситуативному рівні наслідків проведення цінової політики з урахуванням еластичності попиту і пропозиції. Прикладом такого підходу до підготовки фахівців у фінансовій сфері є спільне проведення лекційних занять доценткою кафедри математики, статистики та інформаційних технологій Тетяною ФАСОЛЬКО і старшим викладачем кафедри публічного управління та адміністрування Петром СЕМ’ЯНЧУКОМ на тему «Прикладний характер математичного інструментарію еластичності попиту і пропозиції в ринковому ціноутворенні» з дисципліни «Вища та прикладна математика».
Сумісне проведення лекційних занять дозволило закріпити раніше здобуті знання про основні ринкові сили і їхній взаємозв’язок, основні закони ринку й винятки із них, нецінові чинники й різновиди еластичності попиту і пропозиції, а також їхню виняткову важливість у національному й реґіональному виробництві та формуванні основних фінансових планів на державному й місцевому рівнях. Відтак, на ситуативних прикладах із застосуванням математичного інструментарію, було доведено вплив на цінову політику, обсяги товарообороту і величину виручки від реалізації, цінової еластичності попиту і пропозиції, а також еластичності попиту за доходами й перехресної еластичності попиту. 
Лекційні заняття проводилися із наведенням великої кількості буденних прикладів, за якими численні формули і графіки фактично оживали і набували форми невід’ємної органічної компоненти повсякденного життя.